24 travnja, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Izbor svečane haljine

Izabrati odgovarajuću haljinu, posebno za važne prilike nije lagan posao. Ovo su neki savjeti koji bi vam trebali olakšati kupovinu...

Izbor svečane haljine – Kako odabrati odličnu svečanu haljinu?

Izabrati odgovarajuću haljinu, posebno za važne prilike nije lagan posao. Ovo su neki savjeti koji bi vam trebali olakšati kupovinu:

– razmislite o formalnosti
Obično na pozivnicama piše o kakvom se događaju radi i po tome možete zaključiti što se očekuje, duga elegantna haljina ili casual stil.

Općenito, što događaj počinje kasnije treba svečanija haljina.

– kakvu figuru imate
Najvažnije kod kupovine nove haljine je voditi računa o svojoj figuri, pogoditi haljinu koja vama dobro stoji važnije je nego izabrati onu u trendu. I naravno onu u kojoj se vi dobro osjećate. Ne odgovara svaka haljina svakoj liniji tijela. Iako tamnije boje i jednostavne linije (ravan kroj i A kroj) odgovaraju većini osoba.

Najbolji način da izgledate posebno je da kupite haljinu koja će isticati vaš najbolji atribut. I naravno sakriti nedostatke.

Ako niste sigurni koji je to dio vas, pitajte prijateljicu.

– izaberite boju
Najjednostavnije je izabrati crnu haljinu. S njom je najteže pogriješiti. Ali zašto ne biste pokušali i s nekom drugom bojom. Neka druga tamna boja, crvena ili zlatna dovoljno su elegantne za večernje haljine. Pastelne boje, srednje svijetla paleta boja i nježni uzorci prikladniji su za dnevne i casual haljine. Sve nijanse plave, pink i bijela boja (uključujući i krem nijanse) dobro izgledaju na većini. Međutim, bijelo nemojte izabrati za vjenčanja, to je rezervirano samo za mladenku.

– izaberite stil
Sada kad već znate koji tip haljine trebate pokušajte to uskladiti s onim što želite. Katalozi, internet i razni časopisi su idealni za stvaranje dojma o tome što želite. Traže manje vremena i sve vam je na jednom mjestu.

Umjesto kupovine nečeg vrlo trendi pokušajte pronaći nešto što će biti ipak malo klasičnije, odavati bezvremensku eleganciju. Možda ćete tu haljinu moći obući još koji put. A i za nekoliko godina gledat ćete slike sebe u toj haljini. Ne želite izgledati smiješno!

– kupovina
Definitivno, prvo trebate razmisliti o tome koliko možete i želite potrošiti. Nakon toga ćete znati gdje idete tražiti haljinu. Nema smisla obilaziti najskuplje dućane ukoliko znate da si takvu haljinu ne možete priuštiti. Najbolje bi bilo da sa sobom ponesete cipele na visoku petu kako biste u njima probali haljinu i eventualno accessories koji želite ili planirate nositi uz haljinu.

Ako se pak odlučite za sve atraktivniju online kupovinu provjerite dobro koju veličinu kupujete jer nisu u svim državama iste, te se raspitajte o mogućnosti povrata novca ako ne budete zadovoljni.

– šivenje
Ako ne pronađete odgovarajuću haljinu, možete je sašiti, ali za to vam je potrebna dobra krojačica. Najbolje već provjerena! Šivenje je ponekad jeftinija varijanta, ali ne nužno, posebno ako vam to ne rade provjereni profesionalci. Prednost šivenja je što ćete dobiti haljinu koja je šivana po vama i odgovarat će vam do najsitnijeg detalja. A nedostatak je što ponekad ideja za haljinu, ma kako dobra bila, ne mora tako dobro izgledati na kraju. Jednostavno, tu haljinu ne možete vidjeti prije nego što bude gotova.

Kod izbora svečane haljine bitno je izabrati razinu svečane haljine, nisu sve iste, te su neke svečanije od drugih. Također, bilo bi dobro isprobati nekoliko različitih haljina. Često se držimo nekog stila koji nam se sviđa jer smo zamislili da nam dobro stoji, odnosno koji nam se sviđao i koji nam je dobro stajao. No, s godinama se mijenja figura, frizura, dužina i boja kose, kao što se mijenjaju i trendovi. Nemojte misliti da se svečana moda manje mijenja, te se držati onoga što vam je odgovaralo ranije.

Ono što je bitno kod izbora svečane haljine je da se vi u njoj osjećate ugodno. Haljina u kojoj se ne osjećate prikladno, ugodno ili da nije za vas vjerojatno će tako i izgledati, budući da je za ukupna dojam osim haljine bitan i vaš stav. Modernih svečanih haljina ima puno, različitih krojeva i boja, pronađite onu koja vam dobro stoji, ali i u kojoj se osjećate ugodno, odnosno odlično.

Vezano: