Odjeća za promociju diplome

Odjeća za promociju diplome

Budući da je promocija diplome službeni i formalni događaj, diplomanti i svi njihovi gosti bi trebali nositi odjeću prikladnu za sam događaj. Na većini naših fakulteta promocije se održavaju u svečanim dvoranama fakulteta, pa obuća treba također biti svečana. Neki fakulteti po uzoru na strane fakultete organiziraju promociju u dvorištu, pa u tim slučajevima treba voditi računa o terenu te ako je neravan ili se organizira na travi treba izbjegavati visoke potpetice.

Što obući na promociju

Diplomanti će akademsku halju (odoru, haljinu) obući preko formlane odjeće za vrijeme same svečane dodjele diploma. Zbog toga oni pri odabiru odjeće za promociju trebaju uzeti u obzir i to da će preko morati odjenuti akademsku haljinu, a to znači da treba izbjegavati velike volane na rukavima, ekstra široke suknje ili slično. Treba izbjegavati sve ono što bi otežalo nošenje akademske halje.

Prikladnom odjećom se smatraju poslovne i formlane haljine i odijela, te narodna nošnja države u kojoj se održava dodjela diploma ili države otkuda ste ukoliko studirate u inozemstvu. Ležerna odjeća poput trapera, kratkih hlača ili ljetnih haljina nije prikladna za ovaj događaj.

Nisu prikladne večernje svečane haljine, svadbene haljine, elegantne haljine, cvjetne haljine… Za promociju ili dodjelu diploma uvijek težite poslovnom, ali elegantnom looku.

Zanimljivo je pravilo da studenti ne moraju pristupiti promociji, te im se diploma može poslati poštom, ali ako pristupe promociji, tada moraju poštivati pravila, a to najčešće uključuje i nošenje akademske halje i kape na samom činu dodjele diploma.

Izgled halja i njihov odabir nije u sferi odabira studenta, te studenti ne mogu sami ili svojevoljno dodavati ukrase, broševe, mašne, šalove ili kravate na halje. Halje moraju biti unificirane i jednake kod svih studenata.

Promocija je važan korak u životu svakog studenta. Ona je završni korak studiranja određenog stupnja fakulteta. Služi za svečanu proslavu svega onoga što smo uložili u studiranje, ali kroz promociju na svečani način se osobe uvode u novi svijet. Predstavlja završetak jednog životnog razdoblja i početak novog. Promocija je uvijek formalna, službena i svečana. Na većini fakulteta se na svečanosti dodjele diploma polaže i svečana prisega, ovisno o zanimanju da će diplomant poštovati pravila struke i ono što je naučio na fakultetu.

Iako različite obrazovne ustanove organiziraju na kraju obrazovnog razdoblja svečane dodjele diploma i „promocije”, promociju se može imati samo završetkom obrazovnog stupnja na fakultetu. Promocija se organizira za stupanj prvostupnika, magistra, sveučilišnog specijalista i doktora znanosti. Dio svečanih promocija hrvatska je tradicija, a dio preuzet s različitih inozemnih fakulteta i njihovih običaja, a posebno američkih.

Odjeća za promociju nije na svim fakultetima jednaka, te se ne nose na svim fakultetima haljetci, ali za sve fakultete vrijedi isto pravilo da na promociju treba doći uredan, u formalnom izdanju, bilo da je vaša promocija ili ste gost na promociji.

Ako ste gost na promociji ne zaboravite ponijeti poklon za promociju. Neke od ideja možete pronaći ispod:


Komentari

Odgovori

*