Korisni trikovi za pravilno kombiniranje odjeće i obuće

Korisni trikovi za pravilno kombiniranje odjeće i obuće
Photo: Jeftinije.hr/Bigstock

Korisni trikovi za pravilno kombiniranje odjeće i obuće

Nije tajna da  smo velike obožavateljice kupovine i odabira novih komada odjeće i obuće. Dapače, mnogima od nas je to najdraži hobi, omiljena razbibriga i potrebni bijeg od svakodnevnih obaveza. Nije tajna ni da nam se u tom hobiju zadnjih godina pridružio i dobar dio muške populacije.

Kako nas naš najdraži hobi ne bi doveo do nepoželjnog i kompulzivnog ponašanja važno je pripaziti i podsjetiti se na to da bi trebale kupovati ciljano, promišljeno i pametno. Posebno kada je riječ o novoj odjeći i obući koju bi trebale kada god je to moguće kupovati ciljano i uvijek u skladu s ostatkom garderobe u ormaru.

A osim što bismo trebale paziti što kupujemo, dobro je razmisliti i o načinu na koji kupujemo. Nemojte zazirati od internet trgovina, instalirajte aplikacije za kupovinu na svoje pametne telefone, posjećujte buvljake i second-hand trgovine. Nikada ne znate gdje će se otkriti koji dragulj i vaš novi omiljeni komad odjeće.

Otkrivamo vam još nekoliko trikova kod odabira nove odjeće i obuće koji vam se mogu isplatiti u budućim kupovinama.

Nepogrešiva klasika

Postoji nekoliko komada odjeće i obuće koje bi svi i uvijek trebali imati u ormarima. Riječ je o vječnim klasicima koji nikada ne izlaze iz mode, koji se daju kombinirati na sve i svašta ili komadima koji će vas spasiti u prilikama koje zahtijevaju formalan ili casual smart outfit.
To je mala crne haljina, bezvremenski kaput, crna kožna jakna ili klasična bijela košulja. U muškoj garderobi to su hlače na crtu i kvalitetan sako koji se može kombinirati i u svakodnevnim i svečanijim izdanjima.

Inspiracija retro stilom

Nekoliko retro komada osvježit će i najdosadniju garderobu. Svatko od nas pronaći će nešto za sebe u prebogatom retro stilu, a izabrani komad odjeće ili obuće u vaš outfit mogu unijeti dašak glamura, otkačenosti pa i klasike. Doduše, morate pažljivo s kombiniranjem jer biste lako mogli pretjerati. Odličan primjer su muške ili ženske oxfordice koje ako ih izaberete u nekoj neutralnoj boji zaista mogu ići na različite kombinacije.

Neizbježne traperice i pamučne majice

Ponekad se čini kao nemoguća misija – pronaći dobar par traperica. A kada vam to pođe za rukom, kupite odmah i dva para. Svi znamo koliko je teško naći kvalitetne traperice, zato za taj komad odjeće nemojte oklijevati odvojiti koju kunu više. Dobre traperice jedna su od osnova garderobe i zaista ih se može kombinirati i koristiti jednaku u dnevnim ili večernjim kombinacijama. Idu doslovno na sve, od tenisica do salonki, a preporuka je uvijek u ormaru imati bar dva para različitih krojeva.

Neizostavni komad svakog ormara su i klasične jednobojne pamučne majice. Njih je uvijek dobro kupovati u setovima i različitim bojama kako bi ih mogli iskombinirati s ostatkom garderobe.

Ne bježite od boja i uzoraka

Boje i uzorci tkanina divan su način izražavanja stila, osobnosti i raspoloženja. A kada je riječ o kombiniranju različitih boja i raznih uzoraka svi ćemo se sjetiti barem nekoliko uobičajenih modnih pravila ili mitova kojih se manje ili više uspješno svi držimo. Ali istina je zapravo da u modi ne treba slijediti ni pravila ni mitove.

Više puta smo vidjele kako se uspješno pobilo zlatno pravilo da se nikada ne kombiniraju modra i crna boja, a isto tako smo posvjedočile koliko promašeno može biti pravilo da se neutralne boje outfita  kombiniraju sa živim bojama i upečatljivim uzorcima modnih dodataka.  Zato se usudite odvažiti i isprobati različite kombinacije, boje i uzorke.

Isprobajte komade koje nikada ne bi kupili

Svatko od nas ima već izgrađen stil odijevanja, omiljene komade odjeće, omiljene brandove udobne obuće i rijetko kada se odvažimo izići iz poznatih okvira udobnosti i stila. Greška! Iako je svakako preporučljivo imati i njegovati vlastiti stil, ne slijediti slijepo trendove i pravila isto tako je dobro ponekad razbiti monotoniju i predvidljivost nekim novim komadom odjeće ili modnog dodatka koje inače ne biste uzeli u obzir. Idući puta kada budete u kupovini ponesite nekoliko takvih komada drugačije boje, kroja ili materijala u garderobu i isprobajte ih! Kladimo se da ćete biti ugodno iznenađeni.