20 travnja, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

4 stvari o ispadanju kose koje morate znati

Dobrog sam zdravlja i mlađa od 40. Zbog čega ipak gubim kosu?

4 stvari o ispadanju kose koje morate znati

 

Zbog čega gubim kosu?

Dobrog sam zdravlja i mlađa od 40. Zbog čega ipak gubim kosu?
Za to okrivite svoje roditelje ili djeda i baku. Vjerojatno ste u nasljedstvo od njih dobili i sklonost ispadanju kose. To može biti tek nešto malo veći gubitak kose od uobičajenog pa do ćelavljenja. Ipak, nema razloga za paniku, u nekim slučajevima ispadanje kose se može liječiti…

Moja kosa je kemijski tretirana, riskiram li ispadanje?

Ovdje se ne smijete zavaravati. Riskirate.

Svaki put kada na svoju glavu nanosite neku kemikaliju riskirate neka oštećenja, koja nećete ni primijetiti osim ako postanu ekstremna.
Sa svim što stavljate na kosu budite vrlo oprezni.

Vidim mnogo kose na četkama za kosu i u kupaonici. Ćelavim li?

Dobra vijest je – vjerojatno ne. Vjerojatno ne gubite više kose nego što je normalno za vrijeme pranja. Međutim postoji i loša strana.
Nakon dvadesete dnevno će vam opadati 40 do 100 vlasi, a vaše folikule ovisno o genima i kvaliteti svakog dana će postajati sve tanje. Ako ste blagoslovljeni s gustom kosom vjerojatno nećete ni primijetiti razliku sve do kasnih godina, ali ako imate rjeđu kosu vjerojatno ćete uočiti gubitak.

Ipak, gubitak kose ne bi smio biti ekstreman. Ako mislite da vam dnevno ispada više kose nego je normalno trebali biste posjetiti liječnika. Gubitak kose indicira određena medicinska stanja, ali u većini slučajeva ipak radi se o starenju i sasvim je normalno da je netko gubi više netko manje.

Želim bojiti svoju tanku kosu, ali me strah da će je to još više oslabiti

Budući da je ispadanje kose u većini slučajeva uzrokovano genskim naslijeđem, prema tvrdnjama većine stručnjaka bojenje kose ne bi trebalo pogoršati stanje, ali je važno da se koriste kvalitetne boje i da vas farbaju stručni frizeri s dovoljno iskustva.
Veći je izazov pronaći boju koja odgovara vašem tipu.

Svijetle boje bolje kamufliraju gubitak kose, tamne boje skreću pažnju na područja gdje je kosa rjeđa. Kontrast između tamne kose i svijetlog tjemena učinit će da gubitak kose izgleda većim nego što jest.

Osim ako ste vrlo tamnoputi izbjegavajte crne i smeđe nijanse.

PROBLEMI S KOSOM – 30 rješenja za učestale probleme s kosom