18 travnja, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Savjeti za njegu odjeće koji će vam sačuvati novac

Odjeća, posebno poslovna je vrlo skupa investicija, te je važno da se pravilno brinete o njoj kako vam veći trošak ne bi postalo odijevanje za posao, nego plaća...

Savjeti za njegu odjeće koji će vam sačuvati novac

Odjeća, posebno poslovna je vrlo skupa investicija, te je važno da se pravilno brinete o njoj kako vam veći trošak ne bi postalo odijevanje za posao, nego plaća.

– Ekscesivno čišćenje odjeće brže je uništava. Neki komadi se mogu odjenuti više puta prije pranja ili čišćenja ako im posvetite malo pažnje nakon skidanja. Kada skidate sa sebe odjeću provjerite mrlje, nabore ili bilo što, što bi ukazivalo na to da je prljava. Odjeća koja se doima čistom i nema miris može se objesiti na vješalice i ponovno obući. Vrlo je bitno kako vješate sakoe, jer morate se pobrinuti da su rubovi vješalice točno na ramenima. Nosite potkošulje kako biste održali odjeću čišćom. Na taj način čista potkošulja će upijati mirise tijela, a odjeća ostati čišća.

– Ben Franklin je imao pravo. Napravite li popravak na vrijeme, izbjeći ćete devet drugih. Male probleme rješavajte odmah. Uvucite konac koji je ispao, zamijenite napukao gumb… Svaki popravak koji treba napravite čim ga primijetite, jer ako vam se nagomilaju takvi poslovi, nikad nećete pronaći dovoljno vremena za rješavanje svih, a odjeća vam može prestajati cijelu sezonu u ormaru nenošena.

– Koristite dobre vješalice koje će podupirati vašu odjeću. Metalne vješalice s vremenom mogu ošteti odjeću, a one lošijeg oblika potpuno promijeniti oblik odjeće.

– Nemojte natrpavati odjeću u ormar jer natrpavanje uzrokuje nabore,  što morate peglati, a svako zagrijavanje i peglanje odjeće, smanjuju njenu trajnost. Vansezonsku odjeću spremite negdje izvan ormara kako ne bi stvarala zbrku.

– Kada spremate odjeću koju nećete nositi neko vrijeme uvijek je spremajte čistu u prozračne kutije ili vakumske vrećice. Ako je potrebno dodajte vrećicu s mirisom protiv moljaca.

– Slijedite upute za čišćenje koje su navedene na etiketi. Prevruća voda će utjecati na razvlačenje, skupljanje ili blijeđenje.

– Neku odjeću ćete morati oprati ručno, ukoliko želite da se ne uništi previše brzo. Ukoliko nikako niste za ručno pranje, osjetljive predmete perite u vrećici za pranje rublja.

– Mrlje tretirajte što je prije moguće. Svakoj mrlji posvetite pažnju, te pažljivo slijedite upute s odstranjivača mrlja kako na tom mjestu ne bi izblijedila tkanina.

– Prije pranja sortirajte odjeću. Perite odjeću od svjetlijih prema tamnijim tkaninama. Ne želite da vam slučajno ostane neki tamniji komad u perilici prije pranja bijelih košulja.  Također, mucice tamnije odjeće mogu ostati u perilici, a ne želite da se zalijepe za svijetle komade.

– Koristite adekvatnu količinu deterdženta za pranje. Na taj način možete uštedjeti i na deterdžentu kako i sačuvati odjeću od izbjeljivanja. Pobrinite se da je odjeća dobro isprana, jer zaostao deterdžent na odjeći može izazvati iritacije na koži.

– Kada glačate odjeću prilagodite temperaturu. Prevruće glačalo uništava odjeću u sekundi. Najbolje bi bilo glačati preko vlažne gaze ili tanje pamučne krpe.

– Presvlačite se po potrebi. Čim se vratite s posla presvucite se. Nemojte kuhati u finoj odjeću u kojoj radite. Nabavite i radno odijelo koje ćete nositi dok čistite. Ne možete čistiti garažu u istoj odjeći u kojoj kuhate i sl.

Pravilna briga o garderobi poštedjet će vas dodatnih troškova, jer će trajati duže. Ako uložite malo vremena za brigu o odjeći, zamislite koliko ćete samo uštedjeti vremena na šopingu u koji nećete morati ići prečesto.