20 travnja, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Nakit kroz povijest

Nakit kroz povijest

Dobro znamo da nakit obogaćuje naš izgled, ali isto tako novom ljepotom može naglasiti dio tijela koji želimo istaknuti.

Nakit je kod nas postao svakodnevnica. Rijetko se zapitamo u kojoj mjeri su ga i naši preci nosili i kakvog oblika.

Velik broj pronađena nakita govori da su Hrvatice još u davnoj prošlosti voljele nakit i da su se vrlo često i rado njime kitile. Nakit sam po sebi je imao više funkcija, kao i danas, mogao je služiti samo kao ukras na glavi, vratu, ušima, rukama (za prstenje je specifično da njih nisu nosile samo žene nego i muškarci i djeca), a vrlo često je imao i neku praktičnu funkciju kao što su kopče za kosu, raznovrsni gumbi i sl.

Dugo vremena nakit se uvozio iz susjednih zemalja, ali i s dalekog istoka i zapada. U vrijeme kad doživljava procvat i kad je počeo predstavljati prestiž, u Hrvatskoj se otvaraju razne radionice u okolici Knina, a pretpostavlja se još da su bile i u Solinu, Trilju, Ninu i Benkovcu iako i naše radionice uvelike oponašaju bizantske uzore zbog njihova tadašnjeg jakog utjecaja.

Najviše su se nosile naušnice, i to raznih oblika, no, nisu se baš sve provlačile kroz uho. Neke su bile toliko velike i teške da nije dolazilo u obzir da se stave na uho nego su se uplitale u kosu, visjele su na vrpci oko glave i sl. Bile su neizostavne na velikim svečanostima.

Ogrlice nisu bile toliko rasprostranjene i bile su više namijenjene dobrostojećim obiteljima jer su se većinom uvozile s istoka. Bile su pravi znak prestiža. Najčešće su se nosile metalne ogrlice od zlata ili srebra, ali i nizovi od perla izrađenim uglavnom od stakla ili staklene paste.

Još jedan ukras koji često zanemarujemo su gumbi. U prošlosti se vrlo velika pozornost pridavala upravo ovom ukrasu koji ima i praktičnu funkciju. Moglo se birati između raznih boja, oblika, načina na koji su ukrašeni, sve ovisno o tome za koju priliku su bili potrebni.

Sada se nakit proizvodi masovno. Najčešće to više nije ručni rad, no, i dalje on ne gubi na svojoj vrijednosti. Još uvijek tu su vrlo različiti ukrasi napravljeni za svačiji ukus, a isto tako i financijske mogućnosti. Jednako kao i u prošlosti, za bilo koju svečanu priliku biramo poseban nakit koji nam odgovara i koji će istaknuti našu vanjsku, ali i unutarnju ljepotu.