19 travnja, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Kupovati ili ne na ljetnim rasprodajama?!

Davno su prošla vremena kada smo mogli kupiti neki komad...

rasprodaje

Kupovati ili ne na ljetnim rasprodajama?!

Davno su prošla vremena kada smo mogli kupiti neki komad odjeće i nositi ga nekoliko sezona. Uz brzu hranu stvorio se i novi trend instant mode. Nešto što nosite ove sezone sljedeće vam već nije privlačno. Nikad kroz ormar nisu prolazile tolike količine odjeće, odjeća nikad nije bila toliko jeftina, a žene izgledaju sve lošije i lošije.

Također, opsjednutost odjećom poznatih ne pomaže. Dok su žene oduvijek pratile ono što zvijezde nose, danas se taj interes pretvorio gotovo u opsesiju.

Svaka torba, svaka haljina, svake cipele koje nosi bilo koja zvijezda od Kylie Minogue do Scarlett Johansson se fotografira, a žene kreću u potragu za jeftinijim replikama njihove garderobe.

Najgora pogreška koju neka zvijezda može napraviti je odjenuti neki komad odjeće dvaput. Npr.  Kylie Minogue je uvrštena u najgore odjevene osobe zbog toga što je nekoliko puta nosila iste cipele.

Ne čudi, da se takav stav iz medija reflektira i na nas. Najpoznatiji modni brandovi u svojim dućanima mijenjaju garderobu do 30 puta godišnje, a neki veliki modni lanci dobivaju odjeću dva puta tjedno, a ne kao nekad u dvije sezone proljeće-ljeto / jesen-zima. Prosječna žena kupuje u svakoj od tih prilika.

Modni časopisi su također napredovali i ubrzali svoj temo. Sve to skupa kreira užasnu glad kod kupaca. Ako žene ne kupuju konstantno garderobu, osjećaju se prazno.

Brza moda koja je stigla prije petnaestak godina pretvorila je ljubav prema modi u opsesiju.

Rezultat su mikro trendovi sumnjive kvalitete, a jedino dobro u njima je da ih sebi možemo priuštiti. Jer moda nije postala samo brza, nego i jeftina.

Netko drugi negdje drugo plaća troškove takve ubrzane proizvodnje. Najčešće je to okoliš. A često plaćaju i žene. Ako sve zbroje i oduzmu vjerojatno na odjeću sada troše više novaca nego ikad ranije bez obzira na to što je odjeća jeftina.  Da biste „podigli“ svu tu jeftinu odjeću ponekad vam treba i neki luksuzni predmet s dizajnerskim potpisom. Tako je odjeća postala krajnost. Ili kupujemo jeftinu robu ili skupe dizajnerske stvari.

Ako se zvijezde ne pojavljuju nikad u istoj odjeći, ne želimo ni mi. Ipak, ni sa svom (prevelikom) količinom odjeće koju kupimo ne možemo svaki dan imati novi izgled, te zbog toga žene pokušavaju kombinirati ono što imaju i stvaraju vrlo ružne i neugledne kombinacije. Nema ništa loše u kopiranju zvijezda, jer njihovi stilisti vjerojatno trendove i odjeću poznaju bolje od prosječne žene. Ipak, bilo bi pametno slijediti nekoliko savjeta:

– Nemojte se ustručavati tražiti inspiraciju u zvijezdama, ali svoj stil gradite sami.

– Pronađite dobre kombinacije u svome ormaru i nemojte se bojati nositi ih cijelu sezonu. Bolje da svaki dan izgledate slično, nego drugačije i ružno.

– Kada promatrate što su zvijezde odjenule obratite pažnju i na priliku. Ono što su one nosile na pozornicu, nije za ulicu. Ono što su nosile na Oscar, nije za večernji izlazak.

– Nemojte nositi ono u čemu se ne osjećate udobno samo da biste privlačili pažnju, jer ćete je privući, ali na negativan način.

Dvije trećine žena priznaje kako kopira izgled zvijezda, na jedan ili drugi način. Kada su u anketi trebale odgovoriti zbog čega, 60 posto je izjavilo kako žele izgledati poput zvijezda, 27 posto kako bi izgledalo modernije, a 23 posto ih kaže kako smatraju da ako nešto dobro izgleda na zvijezdi da će izgledati dobro i na njima.

19 posto žena je izjavilo da bi čak kupilo nešto i što im se u originalu ne sviđa, ako bi vidjele na omiljenoj zvijezdi, te da više vjeruju ukusu poznatih nego svom.

 

 

Zaključak bi bio da na rasprodajama trebate kupovati, ali samo ono što vam treba i što će nadopuniti vaš ormar, a ne ono što će ga pretrpati, zagušiti ili zahtijevati nove kupovine, kako biste ono što ste jeftino kupili imali s čim nositi.