29 ožujka, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Pobjednici i zavodnice nose crveno

Natjecatelji koji nose crvenu odjeću pobjeđuju češće od drugih...

Pobjednici i zavodnice nose crveno

Istraživanja provedena u Njemačkoj pokazala su kako natjecatelji koji nose crvenu odjeću pobjeđuju češće od drugih.

Kažu kako u sportskim natjecanjima snaga i vještine igraju glavnu ulogu, ako ste loši, crvena vam majica neće pomoći pobijediti, ali ako su suparnici izjednačeni, crvena boja daje prednost.

Ovo istraživanje samo je jedno u nizu koje govori o utjecaju crvene na ljudsku psihu, njihovo razmišljanje i ponašanje.

Jedno od objašnjenja prednosti „ljudi u crvenom“ leži u tome da je crvena uočljivija od drugih boja, te na taj način natjecateljima daje prednost. Također, crvena direktno utječe na to kako percipiramo protivnika. Crvena se najčešće koristi kao signal dominacije i agresije, a kulturološki crvena se koristi kao simbol zabrana, kod upozoravajućih znakova, semafora ili znaka stop, pa imamo određene predrasude prema suparniku u crvenom.

Jedno drugo istraživanje otkrilo je kako žene koje odjenu crvenu haljinu na spoj mogu očekivati više pažnje i darežljivosti od muškarca s kojim su izašle. Muškarci su izjavili kako su spremniji potrošiti više novaca i dati više pažnje ženama u crvenoj odjeći. U tijeku studije muškarcima su također pokazivane slike istih žena u crvenoj haljini i nekoj drugoj odjeći, te su oni uglavnom birali „crvena izdanja“, smatrali ih privlačnijima i bili spremni više uložiti na spoj s djevojkom koja nosi crvenu odjeću.

Još neka znanstvena istraživanja pokazala su kako i samo gledanje u crvenu boju tek nekoliko sekundi čini ljude opreznijima. Šezdesetak studenata sudjelovalo je u istraživanju utjecaja crvene na psihu. Pola ih je dobilo test u crvenom fasciklu, a druga polovica u zelenom. Riješen test trebali su odnijeti u sobu, gdje je na vratima pisalo pokucajte prije ulaska. Studenti s crvenim fasciklom kucali su tiše i češće, od onih koji su imali zeleni fascikl.

U jednom eksperimentu, znanstvenici su zamolili sudionike za nove ideje vezano uz jedan proizvod koji je dijelu sudionika prezentiran na plavom, a drugom dijelu crvenom ekranu. Iako su obje grupe vidjele jednak broj upotrebnih mogućnosti proizvoda, ideje grupe koja je gledala plavi ekran bile su kreativnije, dok su ideje crvene grupe bile praktične i konzervativne.

Ono što stalno iznenađuje znanstvenike je činjenica da sudionici gotovo nikad ne mogu pretpostaviti da bi boja u istraživanju bila ikakav čimbenik, ali uvijek se pokaže značajnom u rezultatima.

Moderni crveni komadi za jesen – zimu 2020/2021

Vezano – Kako ga zavesti

Kako ga zavesti govorom tijela [LJUBAV]