23 travnja, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Kako izabrati dioptrijske naočale

Naočale za vid dostupne su u svim oblicima, materijalima i mogu zadovoljiti svačiji ukus. Ipak, izbor dioptrijskog okvira u optici može biti vrlo zbunjujući. Da biste sebi olakšali odabir pročitajte ove savjete prije odlaska u kupovinu...

Kako izabrati dioptrijske naočale

Naočale za vid dostupne su u svim oblicima, materijalima i mogu zadovoljiti svačiji ukus. Ipak, izbor dioptrijskog okvira u optici može biti vrlo zbunjujući. Da biste sebi olakšali odabir pročitajte ove savjete prije odlaska u kupovinu.

Da biste suzili izbor naočala u samoj optici, razmislite što želite:

–    Želite li naočale koje su  uočljive, neutralne, moderne ili klasične?

–    Koji vam se trenutni modni trendovi po pitanju dioptrijskih okvira sviđaju?

–    Gdje ćete nositi nove naočale? Cijeli dan, samo na poslu, dnevnu šetnju gradom ili za večernji izlazak?

–    Želite li dizajnerske naočale? Preferirate li neku marku?

–    Koje vas boje privlače? Koje boje dominiraju vašom garderobom?

–    Koji je oblik vašeg lica?

–    Što vam se na vašim trenutnim naočalama sviđa, a što ne?

Prema istraživanjima, većinu žena najviše zanima kako im naočale stoje, dok muškarce više zanima udobnost. Ali, bez obzira koliko vam neki dioptrijski okvir dobro stajao nećete ga nositi ukoliko nije udoban. A ako će nove naočale stajati negdje u ladici, tada vam se sigurno  potrošeni novac nije isplatio.

U ovakvim situacijama korisna je pomoć optičara:

– Ako vam naočale dobro stoje, ali klize s nosa, to se može ispraviti popravljanjem zakrivljenosti okvira.

– Ako vam se sviđa okvir, ali je prevelik za vašu glavu, optičar može naručiti jednak takav manji dioptrijski okvir.

– Ako su capice neudobne optičar ih može zamijeniti drugačijim koje će biti udobnije za vaš nos ili može pronaći okvir u sličnom stilu koji će imati bolje capice.

Trajnost naočala, ako ih kupujete u provjerenim optikama obično nije problem.

Naočale nikako ne traju jednu sezonu, a ako baratate s njima pažljivo i dioptrija se ne bude mijenjala, mogu doživjeti i nekoliko godina. Trenutno se i jeftiniji modeli dioptrijskih okvira rade od materijala koje nije lako zagrebati ili slomiti. Ako sumnjate u trajnost razgovarajte s optičarom, jer su oni stručnjaci za to. Budući da u većini optika isti optičari zaprimaju naočale na popravak i prodaju ih lako će znati na koje okvire ima najviše pritužbi.

Koliko vam okvira treba?

Žene često kupuju više pari cipela, torbi, pa zbog čega bi naočale bile iznimka? Slobodno na naočale gledajte kao na još jedan modni dodatak.
Potražite oglase i raspitajte se u optikama. Optike najčešće cijelu godinu imaju rasprodaje, uključujući akcije 2 za 1. Često možete kupiti nove naočale po manjoj cijeni od cipela ili torbe. Samo je važno odvojiti vremena i volje za traženje. Nemojte odbaciti ni online naručivanje kao opciju.

Ako imate dosta uzak budžet tada birajte neutralnije okvire. Važno je da se pri razgovoru s optičarem ne pretvarate kao da vam novac nije bitan ili da možete potrošiti cijelu plaću na naočale ukoliko ne možete. Postavite cjenovni prag i zamolite optičara da vam u toj razini pokaže najbolje opcije za vas.