28 ožujka, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Kako izabrati cipele s visokim potpeticama?!

Kada kupujete cipele na visoku potpeticu uvijek uzmite dovoljno vremena. Njih nikad nemojte kupovati u žurbi. Cipele se ne razlikuju samo po visini potpetice nego i načinu izrade i obliku cipele tako da je morate dobro probati kako biste se uvjerili da li vam odgovara. Bez obzira koji broj nosili uvijek probajte i broj manji i veći kako biste bili sigurni u kojima vam je najlakše hodati.

Kako izabrati cipele s visokim potpeticama?!

„Što viša potpetica, to bliže Bogu” poznata je fraza kojom s ohrabrivalo žene da nose visoke potpetice i tako razvijaju svoju ženstvenost. Nije poznato tko je točno i s kojom namjerom kreirao ovu frazu, ali danas se ona koristi kako bi se objasnila ljubav prema visokim potpeticama pojedinih žena. Još od izume visokih potpetica one su simbol stila, ženstvenosti i gracioznosti. Definicija cipela na visoku potpeticu kaže kako su to svake cipele kod kojih je peta izdignuta i povišena u odnosu na prste. Prve su se pojavile u 16. stoljeću, a smatra se kako ih je nosila Katarina de Medici, talijanska plemkinja i francuska kraljica.

Nije lako odabrati ni jedan tip cipela, ali one na visoku potpeticu najčešće biramo prema izgledu i prilici, a manje udobnosti. Ali udobnost je ključna da bi cipele dobro nosili i u njima se dobro osjećali. Kada kupujete cipele na visoku potpeticu uvijek uzmite dovoljno vremena. Njih nikad nemojte kupovati u žurbi. Cipele se ne razlikuju samo po visini potpetice nego i načinu izrade i obliku cipele tako da je morate dobro probati kako biste se uvjerili da li vam odgovara. Bez obzira koji broj nosili uvijek probajte i broj manji i veći kako biste bili sigurni u kojima vam je najlakše hodati. Cipele nekih marki imaju i brojeve na pola, stoga i to pitajte. Nemojte se ustručavati probati nekoliko cipela dok ne pronađete prave, dobar izbor cipele je osnova za dobar hod u njima. Ako ćete nositi čarape uvijek ih i probajte u čarapama.

Cipele na visoku potpeticu postale su opsesija modernih žena, a prema anketama u ormaru ih o sezoni imaju 4 do 25 pari u prosjeku. Razlozi zbog kojih postoje toliko veliki ormari za obuću u domovima mnogih žena, jer što i kada iziđu iz mode, žene toliko obožavaju da ih se teško odricaju, čak i kada znaju da ih neće nositi.

Stileto cipele su cipele s jako visokom potpeticom. Njihova visina ide do 16 cm, a da bi se lakše hodalo u njima često imaju podebljani potplati i pod prstima. U njima je najteže izučiti hodati, ali kada naučite nema povratka. Nema te prilike koju nećete smatrati prikladnom za njih kada znate kako u njima hodati.

Pump cipele nešto su niže od stileto cipele, ali i dalje vrlo visoke. Pod prstima su ravne, što ih čini jako teškima za nošenje, ali u njima noga dobije posebno izduženi, a stopala posebno privlačan oblik.

Cipele na punu petu (Wedge) – One su visinom slične stileto cipelema, ali su najudobnije jer se oslanjaju na tlo širom površinom. Nema razmaka između potplata ispod prstiju i potpetice. A mogu različitih svih visina.

Salonke su klasični tip cipela na visoku potpeticu. Potpetica je umjerene visine, špicasta, udobne su i nosive u svim prilikama, od ležernih, do poslovnih i svečanih.

Cipele na debelu potpeticu mogu biti različitih visina, zajedničko im je da je cipela pravokutna i deblja od 2 cm, to ih čini udobnijima i stabilnijima za hodanje.

Uvijek na visoke potpetice, ako nosite čarape, uzmite nove. Ništa neće pokvariti dojam kao neuredne čarape, koje će sav vaš trud oko izbora cipele, i hodanja u njima jednostavno pokvariti. U suprotnom dobar izbor čarapa može dojam učiniti još boljim.

Ako uz visoke potpetice nosite hlače, ili duge suknje, pazite na njihovu dužinu. One mogu biti duže nego inače, ali ne smiju biti preduge, inače bi se moglo desiti da slučajno zapnu za potpeticu.

Nemojte iz ravnih cipela uskočiti u one s vrlo visokom potpeticom, osim ako niste prirodni talent, prvo pokušajte s nekom varijantom između, i s malo debljim potpeticama, jer ipak za tanke visoke potpetice morate imati iskustva i pripremu.

Moderne cipele na visoku potpeticu iz Manolo Blahnik kolekcije proljeće – ljeto 2023.