28 ožujka, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Održiva moda

Giorgio Armani ove je u 2020. nekoliko puta istaknuo kako se moda treba usporiti i da se mora smanjiti proizvodanja...
Održiva moda
Armani

Održiva moda

Giorgio Armani je u 2020. nekoliko puta istaknuo kako se moda treba usporiti i da se mora smanjiti proizvodanja odjeće koja se nosi samo jednom te je jedan od prvih dizajnera koji se otvoreno i glasno zalaže za održiviji pristup modi.

Giorgio Armani je poslao otvoreno pismo WWD-u u kojem poziva na reagiranje s obzirom na prekomjernu proizvodnju odjeće. Prema njemu jedan od problema mode danas je i to što je luksuzni segment mode usvojio metode brzog rasta mode u nadi da će prodati više, a pri tome zaboravio da je luksuzu potrebno vrijeme da se postigne i da bude cijenjen.
Prema njemu glavni koraci su smanjenje opsega svih linija odjeće, spajanje pred-kolekcija i kolekcija za određene sezone, korištenje održivih materijala…

No, on nije jedini. Sve se više brandova i dizajnera okreće održivoj modi i održivim materijalima. Trend brze mode i jeftine odjeće polako se mijenja. Mnogi brandovi su već ove godine imali probleme s prodajom budući da se nisu počeli prilagođavati.

Održiva moda je korak prema većoj zaštiti okoliša. Sama definicija održive mode nije jednostavna, ali uključuje mnoge procese od zaštite okoliša, etička trgovina, Eco-friendly modu, vegansku modu, usporavanje mode, recikliranje, popravljanje i nadogradnju…

Odjevni predmeti se danas koriste upola manje nego što su se koristili prije 15 godina. Jedan od razloga je i niža kvaliteta robe, niža kvaliteta materijala, te brzo mijenjanje mode. Ovakav pristup modi nije održiv, i posljednjih godina, a posebno prošle godine se sve više naglašavalo kako je održiva moda koncept koji se mora sve više koristiti i primjenjivati.
Kupci i potrošači tu imaju bitnu ulogu, no, prema mnogima oni ne mogu sami. S nižom kvalitetom proizvoda vrlo često nemaju izbora, čak i kada žele, teško će pronaći proizvode koji će trajati duže.

Povratak na početnu: Moda