29 ožujka, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Moda London

London je jedna od prijestolnica mode, jedan od velika 4 grada, uz Milano, Pariz i New York, koja dominiraju u modi...
Moda London
Stella McCartney

Moda London

London je jedna od prijestolnica mode, jedan od velika 4 grada, uz Milano, Pariz i New York, koja dominiraju u modi i gdje se održavaju najvažniji modni tjedni.

London se tradicionalno najviše veže uz ono što je karakteristično za englesko društvo, izrada košulja, šešira, ali i inovativnim dizajnom.
Moda u Londonu stara je koliko i sam grad, no procvat mode desio se u prošlom stoljeću.
U srednjem vijeku London je bio središte ekonomije, do petnaestog stoljeća već je bio jedan od najvećih svjetskih gradova, no u tom periodu je moda u Londonu bila manje bitna. London je djelovao kao prolazna točka, proizvodile su sirovine ili nedovršeni proizvodi, a uvozili gotovi i luksuzni proizvodi.

U osamnaestom stoljeću se situacija mijenjala što se nastavilo i u sljedećim stoljećima. Moda u Londonu postaje bitna, sofisticirana, a širi se mreža prodaje odjeće, ali i proizvodnje u Londonu.

Burberry je proslavio vodonepropusnom tkaninom koju je 1870 stvorio osnivač branda Thomas Burberry. To je jedna od najstarijih britanskih modnih marki, a baloneri su prepoznatljivim uzorkom moderni su i danas.

Modu u Londonu sedamdesetih obilježila je dizajnerica Vivienne Westwood i njen jedinstveni pristup punk-rock stilu.

Osamdesetih godina modu u Londonu obilježio je Paul Smith koji je svoj pit započeo u Nottinghamu. Paul Smith je prepoznatljiv postao po modi za muškarce, klasičnim košuljama dodao je boje i uzorke, spajajući tradiciju i moderan stil.

Devedesete je obilježio Alexander McQueen, koji je proteklih godina dominirao i na svjetskoj sceni. Tenisice ovog branda popularne su širom svijeta.

Početkom ovog stoljeća prepoznatljiva je Stella McCartney koja je lansirala svoju marku 2001. godine i već tada se zalagala za etičku modu, bez krzna i kože. Njezin pristup modi je pokazao da moda može biti zanimljiva i bez toga.

Posljednjih godina na modnoj sceni dominira još jedno ime, a to je Victoria Beckham. Kada je 2008. krenula u svijet mode bilo je dosta šekulacija o njenom stilu i smjeru u kojem će ići. No Victoria Beckham je stvorila prepoznatljivu modnu marku.

Alexander McQueen

Moda London
Alexander McQueen
Moda London
Alexander McQueen
Moda London
Vivienne Westwood
Moda London
Vivienne Westwood

Povratak na početnu: Moda