19 travnja, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Moda za skijalište 2020

Moda za skijalište

 

Kakav ćete look za skijalište izabrati ovisi i o tome gdje je vaše odredište. Trendi boje skijaških odijela i općenito skijaške odjeće malo su konzervativnije i tradicionalnije u Americi nego u Europi gdje su i na skijanju jako utjecajni modni trendovi.

Također, mlađi skijaši često više pažnje posvećuju trendovima nego stariji i iskusniji. Naravno, onim neiskusnijim bitno je i da je odjeća vodootporna, za razliku od onih koji su rjeđe u snijegu.

Rastezljivi i vodootporni materijali koji dišu su osnova za skijašku odjeću. Osim što je bitno da su jakna i hlače vodootporni bitno je i da imaju dobru izolaciju. I naravno da su topli.

Ove sezone je ponovno naglasak na užoj odjeći, naravno uz dovoljno prostora za nesmetano kretanje i skijanje. Široke jakne zamjenjuju uže koje više prate i naglašavaju linije tijela.

Snowboard odjeća

Na odjeću za snowboard velik utjecaj ima ulična moda. Često su odjela puna boja, vrećaste hlače, više slojeva odjeće…

I kod snowboarda kao i kod skijanja vrlo je važan donji sloj odjeće, najbolje od polipropilena ili poliestera. Dobro će poslužiti i tanka, meka odjeća od vune.
Također, uvijek odjenite dodatni vuneni džemper. Njega ćete lako skinuti, a ukoliko bude hladno dobro će vam poslužiti.

Jakna i hlače, tj. gornji sloj odjeće bi trebao biti otporan na vjetar i vodu. Dobre hlače bi trebale imati i unutarnji sloj koji ide preko obuće kako bi se spriječio ulazak snijega.
Jakna je sigurno dio odjeće na kojem se ne isplati štedjeti. Ona mora zadovoljavati određene standarde inače ćete kod prvog pada u snijeg biti mokri ili se smrznuti kod prvog povjetarca. Obratite pažnju i na zatvarače, ispod njih bi trebao biti sloj koji dodatno čuva od propuhivanja. Također, dobro bi bilo da vaša jakna diše, ona će vas držati toplima, ali nećete se znojiti. Ako ne nosite ruksake, potrebno je da jakna ima nekoliko džepova kako bi u nju spremili sve što vam treba.

Osim toga za snowboard će vam trebati i kapa ili još bolje kaciga, te naočale i rukavice.

Pravila na skijalištu

Bez obzira koliko dobro skijate, na skijalištu je jako bitno da se pridržavate osnovnih FIS pravila ponašanja na skijaškim stazama:

1. Poštujte druge – U svakom trenutku ponašajte se tako da ne ugrožavate druge.

2. Kontrolirajte brzinu skijanja ili snowboarda – Prilagodite brzinu skijanja ili snowboardanja stazi, snijegu, vremenu, gustoći skijaša na stazi kao i svojim mogućnostima.

3. Izaberite pravac kretanja – Skijaš koji dolazi iza mora izabrati svoju rutu skijanja na takav način da ne ugrožava skijaše koji su ispred njega.

4. Pretjecanja – Skijaš može pretjecati drugog skijaša s lijeve ili s desne strane, kao i iznad ili ispod, s tim da je bitno da skijašu kojeg pretječe ostavi dovoljno prostora za bilo kakvu radnju.

5. Ulaz, kretanje i presijecanje – Ulaženje na označenu rutu, presijecanje staze ili ponovno startanje na stazi traži od skijaša da pomno promotri stazu kako ne bi ugrožavao sebe ili druge.

6. Zaustavljanje na skijaškoj stazi – Osim ako je neophodno skijaši trebaju izbjegavati zaustavljanje na dijelu staze na kojem je to zabranjeno.

7. Penjanje ili silaženje hodajući – Skijaši se trebaju kod hodanja stazom držati ruba staze

8. Poštujte znakove i upozorenja.

9. Pomoć – U slučaju nesreće skijaši su dužni pružiti pomoć drugima.

10. Svi skijaši i drugi svjedoci u slučaju nesreće dužni su dati svoje osobne podatke (ime i adresu).

Povijest skijaške odjeće

Odjeća za skijanje vrlo je važan dio samog sporta. Kako zbog vremenskih uvjeta na skijalištu tako i zbog dojma. Ponekad ćemo čak čuti da je važnije kako osoba izgleda na skijalištu nego kako skija. Iako se većina ne bi složila, dio ipak bi. Odjeća za skijanje se kao i svi drugi trendovi mijenjala kroz povijest.

1920 – Početkom prošlog stoljeća nije postojala odvojeno odjeća za skijanje. Bitno je bilo da je odjeća topla, vunena i u nekoliko slojeva, uglavnom je to bila odjeća koja se i inače nosila po hladnom vremenu. Krajem 20-tih godina prošlog stoljeća skijaši su nosili vunenu odjeću koju su nosili i u lov ili za jahanje.

Žene su sve do tada nosile duge vunene suknje, ali budući da je to prilično otežavalo skijanje već 20-tih godina i one su prešle na hlače za skijanje.

1930 – Početkom tridesetih godina dizajnirana je odjeća za skijanje, to je uključivalo vunenu kapu, džemper, kratku jaknu vojničkog stila, vunene hlače, kaiš i džemper je išao u hlače. Počinju se nositi i jakne s kapom, krznenim dodacima…

1940 – Do tad su hlače bile široke kao uglavnom i ostatak odjeće kako bi se skijaši mogli slobodno kretati. No već tada se počinje nositi uska odjeća, kako hlače tako i jakne. Sun Valley Ski Clothing Company lansirala je prve uske hlače koje su vrlo brzo postale iznimno popularne.

1950 – Maria i Willy Bogner uvode rastezljive hlače. Istog trena su postali prihvaćeni i od tada se marka Bogner razvijala u vrhunskog proizvođača skijaške opreme. Od tada je skijanje postalo elegantnije, a sve više se pažnje posvećivalo odjeći u kojoj se išlo na skijaške staze.

1960 – U ovom desetljeću odjeća je postaje još uža, dotjeranija i uglađenija. Ali ponovno se počinju nositi traper i vuneni džemperi. Skoro da se vratio stil 19.tog stoljeća. Velike, široke jakne i veste Sport Obermeyer su bile jako popularne.

Krajem 60-tih i početkom 70-tih nosilo se sve. Nije bilo čvrstih modnih trendova niti neizostavnih modnih detalja. Skijaška odjeća se proizvodila od poliestera i često s divljim i otkačen uzorcima. Upravo na taj način su skijaši privlačili pažnju na sebe.

Krajem 70-tih i početkom 80-tih bila su prisutna tri stila skijaške odjeće:

– skijaši koji s nosili uska odjela od najlona i sintetičkih tkanina – trkački look

– usklađeni, šminkerski look – skijaši kod kojih je sve bilo usklađeno, svaki dio opreme je bio pomno biran i odgovarao ostatku odjeće

– High-Tech look – jakna s kapom, vodootporne hlače, gamaše koje su pokrivale vrh čizama

Krajem osamdesetih neizostavan modni detalj su bile trake oko glave. Naočale su bile mačkastog oblika, često previše tamne. A dok su početkom 80-tih bile in pastelne boje, krajem 80-tih su dominirale fluorescentne boje, puno žute, narančaste, crvene, tirkizne ili zelene.

90 tih godina pokušavalo se spojiti modu i funkcionalnost. Skijaši su mogli izgledati dobro u toploj odjeći.

Pročitajte i povijest skijanja.