29 ožujka, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Pogreške u njezi kose koje trebate izbjegavati

Na tržištu postoje mnogobrojni proizvodi za stiliziranje kose...

Pogreške u njezi kose koje trebate izbjegavati

Na tržištu postoje mnogobrojni proizvodi za stiliziranje kose, a neki od njih predstavljaju rizike za zdravlje vaše kose, te će možda privremeno učiniti frizuru boljom, ali će postupno uništavati kvalitetu strukture vaše kose i vlasišta. Ali jednako kao kvalitetni proizvodi, bitne su i na određene navike, koje, možda ste već primijetili, oštećuju vašu kosu.

Koje su najgore navike koje će negativno utjecati na zdravlje vaše kose:

-1- Ne znate vaš tip kose – Najvažnije je da biste mogli pravilno njegovati svoju kosu prepoznati strukturu i tip kose. Nakon što upoznate svoju kosu imajte pravilo da šampon birate prema tipu vlasišta, a regenerator za tip kose.

-2- Vodite nezdrav životni stil – Zdrav životni stil, zdrava prehrana, manje stresa i potištenosti, možda neće imati trenutno očite učinke, ali će dugoročno popraviti izgled i zdravlje vaše kose.

-3- Trljanje mokre kose ručnikom – Kosa se tradicionalno posušuje na način da se mokra kosa agresivno trlja ručnikom, a to je najizravnija metoda lomljenja vlasi. Na taj način slabite vašu kosu. Kosu posušite tako da laganim pritiscima upijate vlagu, a zatim suhim ručnikom omotajte kosu u turban kako bi ručnik upio još više vode iz kose.

-4- Koristite jeftine ručnike – Ručnici koje koristite trebali bi biti 100 % od prirodnog materijala najbolje od pamuka ili eventualno od mikrofibre.

-5- Izbjegavanje sušenja fenom – Prevelike temperature fena za kosu nisu dobre za kosu, ali ostavljanje vlažne kose šteti samom vlasištu koje je tada sklonije upalnim procesima. Najbolja opcija je zaštititi kosu regeneratorom koji se ne ispire protiv visokih temperatura te sušiti fenom na srednjoj temperaturi. Nikako visokoj, iako je takvo sušenje brže.

-6- Četkanje mokre kose – Iako je četkanje mokre kose kod nekih frizura jedina opcija, trebalo bi ga izbjegavati ili koristiti vrlo kvalitetne četke. Mokru kosu uvijek trebate češljati postupno, od vrhova kose prema tjemenu.

-7- Korištenje previše blagih šampona – Naravno da šamponi za pranje kose ne smiju biti agresivnih sastojaka, ali blagi (primjerice dječji šamponi) nisu dovoljno jaki da operu sav sebum s tjemena odraslih osoba, a to ostavlja prostora za razvoj gljivica i bakterija.

-8- Pranje kose svaki dan – Iako je neuredna i masna kosa stvar koja narušava izgled naočigled, pranje kose svaki dan može tjerati vaše tjeme da luči sve više i više sebuma što će činiti vašu kosu sve težom za održavanje. Idealno bi bilo prati kosu svaki drugi ili treći dan. Ako vaša kosa zahtjeva pranje svaki dan, tada ipak koristite što blaži šampon.

-9- Korištenje kopči, gumica i ukosnica na mokroj kosi – Dok je vaša kosa mokra, nemojte stavljati nikakve ukrase jer oni povećavaju šanse lomljenja kose jer je mokra kosa jako osjetljiva.

-10- Ne dajete kosi odmora –  Jednom do dvaput mjesečno, kada nemate nekih planova i ostajete kod kuće, nanesite prirodnu masku za kosu (primjerice od čiste aloe vere), ostavite nekoliko sati, a zatim isperite bez šamponiranja i osušite bez stiliziranja.

Kosa – 30 najboljih savjeta kako imati lijepu i zdravu kosu