28 ožujka, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Kako znati da li je dizajnerska roba lažnjak

Da biste znali prepoznati da je neki komad dizajnerske robe lažnjak...

Kako znati da je li dizajnerska roba lažnjak

Da biste znali prepoznati da je neki komad dizajnerske robe lažnjak prvo biste trebali znati kako izgleda original. Jedino ako možete uočiti razlike, moći ćete prepoznati radi li se o originalu ili lažnjaku. Ako ste kao mali voljeli igrati u časopisima igru zaokruži razlike, prepoznavanje lažnjaka će biti sitnica za vas.

-1- Obratite pažnju na logo

Kod većine lažnjaka logo je značajno promijenjen. Ne, to ne znači da će pisati Versaci, umjesto Versace ili slična uočljiva greška, ali obično se logo lažnjaka radi uvijek na istim pločicama za sve brandove, ili je tek otisnut, dok originalne torbe imaju uvijek isti logo za istu kolekciju na istom mjestu istog oblika. Provjerite slaže li se logo s torbice s logom na slici originalne torbe.

-2- Pakiranje je bitno

Dizajnerske naočale su nešto jeftiniji dizajnerski komadi pa ste ih sebi sigurno već priuštili. Nisu li došle u prekrasno dizajniranoj kutiji od vrlo kvalitetnog papira, s otisnutim jednakim logom kao i na njima. Bile su okružene vrlo lijepim jastučićima ili kvalitetnim spužvicama, te ste uz njih dobili certifikat o originalu. Zar mislite da bi netko tri puta skuplju torbu prodao u običnoj papirnoj vrećici s tek otisnutim klasičnim logom branda?! Ako se logo na pakiranju i torbi razlikuju, vjerojatno se radi o lažnjaku.

-3- Pažljivo birajte prodajno mjesto

Najbolje mjesto za kupovinu dizajnerske torbe, čizama ili nekog drugog komada je originalno zastupništvo. Takva prodajna mjesta nose originalno ime i jednaku kvalitetu u svim gradovima. Prodavači će biti upoznati s porijeklom, kvalitetom i garancijom robe.

-4- Svaku robu izvan ovlaštenih zastupništva smatrajte sumnjivom

Tržnice i štandovi vjerojatno nemaju originalnu robu. Štandovi ne mogu biti autorizirani za prodaju originala. Postoji mogućnost, ali nije vjerojatno da ćete originalni komad naći negdje na štandu ili sličnom prodajnom mjestu.

-5- Budite realni po pitanju cijene

Originali koštaju mnogo više od kopija, ali neka vas cijena ne zavara. To što netko prodaje torbu po 800 kn ne znači da je original.

-6- Pitajte za certifikat

Originalna roba će uvijek imati originalnu etiketu i certifikat uz sebe. Dodatno pitajte prodavačicu možete li je vratiti ako vam netko potvrdi kako roba nije originalna. Na takvo pitanje prodavačica bi trebala imati potvrdan odgovor i jamčiti originalnost.

-7- Provjerite kvalitetu robe

Pažljivo promotrite šavove i kopče, pa ako se doimaju šeprtljavo napravljeno ili končići vise,  vjerojatno se ne radi o originalu. Dizajnerske torbe će uvijek imati kvalitetne šavove i zatvarače.
Promotrite i unutrašnjost. Originalne torbe će imati i originalnu podstavu. Kopije neće imati ime ili oznake u unutrašnjosti. Pod prstima protljajte podstavu. Ako zvuči kao da trljate papir o papir, tada nije original. Provjerite materijal. Ako je koža trebala bi imati miris kože, a ne sintetike.

-8- Usporedite s kolekcijom na internetu

Uvijek torbu koju kupujete usporedite s originalnim web shopovima na internetu. Ukoliko takav identičan model ne postoji nigdje, morate biti svjesni da dizajner sigurno nije nešto posebno kreirao samo za vašeg prodavača.