19 travnja, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Kako očuvati nov izgled odjeće

Ne trebate odjeću čuvati vječno i nositi je godinama, ali je bitno da dok je nosite ima svjež izgled. U tome vam mogu pomoći sljedeće ideje...

Kako očuvati nov izgled odjeće

Ne trebate odjeću čuvati vječno i nositi je godinama, ali je bitno da dok je nosite ima svjež izgled. U tome vam mogu pomoći sljedeće ideje.

Problem: Nakon ljeta izvadili ste zimsku garderobu i otkrili rupu na majici.

Rješenje: Ovisno o veličini rupe imate dvije opcije ili zašiti ili baciti. Odabir će ovisiti o vašim vještinama s iglom i koncem.

Problem: Želite nekad bijeloj, sada ružičastoj majici vratiti staru slavu.

Rješenje: Povratak originalne boje odjeći koja je primila boju s druge odjeće nikad nije lak, ali možete pokušati s izbjeljivačem. Pročitajte upute i postupite prema njima. Možda uspijete.

Problem: Omiljena vesta se previše zgužvala u perilici/sušilici.

Rješenje: Pamuk i vunu možete ispraviti tako da položite odjevni predmet na vlažan ručnik, a zatim umotajte zajedno u rolu. Kada upije vlagu iz ručnika, objesite na vješalicu.

Problem: Nespretni ste s kavom.

Rješenje: Birajte pametno boje. Ako znate često proliti po sebi kavu ili čokoladni sladoled nema sramote u tome da vam dosta odjeće bude smeđe boje.

Problem: Odjeća gubi svoju formu.

Rješenje: Nemojte slagati odjeću koju treba vješati, ni vješati odjeću koju treba slagati na police. Džemperi će se razvući na vješalicama, a haljine će se zgužvati na polici.

Problem: Prebrzo se odijevate.

Sigurno ćete doći u napast da se odijevate i skidate na brzinu, ali to može uništiti vašu odjeću. Kada se skidate odjeću vratite na njeno mjesto i uredno složite. Ako se pojavila mrlja ili neki drugi problem nakon nošenja odmah to riješite. Na taj način nećete biti samo uredniji, nego ćete u konačnici i uštedjeti vrijeme jer neće biti potrebe za velikim pospremanjima i odvajanjem dana za pranje robe.

Problem: Nosite istu odjeću u ured i park.

Rješenje: Iako možda istu odjeću nosite na posao, park ili po doma, to nije najpametnija ideja. Radije točno definirajte koja je za koju priliku. S razlogom je vaša mama govorila da ono što nosite u školu ne možete nositi za igranje. Razdvojite odjeću i nosite je prema prilici. Čak je nemojte držati ni na istim policama u ormaru.

Problem: Izgubili ste gumb.

Rješenje: U jednu kutiju spremajte sve gumbe koje dobijete. Većina odjeće dolazi s rezervnim gumbićima, pa ih nemojte bacati ili svaki gumb držati na različitom mjestu, nego u posebnoj kutiji za gumbe.

Problem: Nakon par pranja odjeća gubi svoju svježinu.

Rješenje: Perite u hladnoj vodi. Na taj način ćete smanjiti račune za struju, a većina tkanina traje duže kada se ne zagrijava. Rublje, posteljinu, ručnike i sl. trebate prati na visokim temperaturama, ali za majice, košulje ili hlače na kojima nema ni mrlja, nego ih perete da ih osvježite nema potrebe za zagrijavanjem vode.

Problem: Odjeća poprima čudnu boju.

Rješenje: Iako se naglašava kako treba razdvajati bijelu robu od šarene i šarenu je potrebno prati po nijansama boja. Samo slične boje perite sa sličnima. Nemojte smeđe prati s plavim ili crvenim, ili bilo kakve druge kombinacije osim odjeće iste boje različitih nijansi. Bijelo perite s isključivo bijelim, crno s crnim, plavo s plavim, smeđe sa smeđim, crveno s crvenim, sivo sa sivim…

Problem: Odjeća vam se zna poderati pri pranju.

Rješenje: Zatvorite sve zatvarače i gumbe tijekom pranja, a najbolje bi bilo da odjeću okrenete na ružnu stranu i tako perete i sušite.

Problem: Prečesto se izvuče konac.

Rješenje: Obratite pažnju na svoje okruženje. Možda su rubovi stola pregrubi, možda je stolica od hrapave površine i sl.