29 ožujka, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Modna zagrebačka zima – Zlatna igla

Modno događanje s najdužom tradicijom „Zlatna igla“, održana...

Hrvatsko modno događanje s najdužom tradicijom „Zlatna igla“, održana je po 74 put u Zagrebu u studiju Anton Martin, Hrvatske radiotelevizije.

Na Zlatnoj igli svoje je kolekcije za jesen – zimu predstavilo devetnaest sudionika, zagrebačkih obrtnika.

ETNA MAAR     – Adrijana Subotić Pjajčik

Zlatna74_3090

Etna Maar predstavlja svoj stil u kolekciji jesenskih i zimskih modela, koje naziva «kolekcijom poslovni glamur». Jakne, suknje i haljine zanimljivog kroja nosive su u svakoj prigodi. Sive, meke, vunene štofove kombinira s vezenim pletivom royal plave boje i našivenim svjetlucavim aplikacijama, poigravajući se tako različitim teksturama. Kolekciju čine poslovne odjevne kombinacije formi i krojeva karakterističnih za studio Etna Maar.

BODY FEELING – Stanko Novak

Zlatna74_3196

Predstavlja se mladenačkom, urbanom kolekcijom koja slijedi autentičan BODY FEELING stil. Ove sezone osmislio je kolekciju za party – dinamičnu, seksi odjeću za lude provode. Linije su izdužene, dominiraju tajce i uske triko hlače, a u gornjem dijelu silueta je opuštena, meko ogrnuta tunikama. Kolekcija se sastoji i od nekoliko haljina, a boje su crna, siva, ljubičasta s elementima mreže, koja se vraća na modnu scenu.
Sa željom da se ovim osebujnim sportskim chicom naglasi sva ljepota i prštava energija ženskog seksepila, kombiniraju se čiste linije krojeva i intenzivne boje tkanina od microfibre.

KAD-TAD  – Ana Kujundžić

Zlatna74_3217
Veseli kolorit dominira ovom razigranom kolekcijom. Tamnija podloga poslužila je kao mediji za različite aplikacije, koje autorica aplicira na tkaninu i dobiva zanimljive teksture modela. Prirodni materijali, poput pamuka, lana i vune, dominiraju kolekcijom. Modeli su slojeviti i vrlo udobni, a elementi geometrijskih oblika dodani su dekorativni moment.

Modni salon DORA – Mirjana Rubić

Zlatna74_3312

Kolekcijom večernjih, ali ujedno i mladenačkih modela od prirodnih materijala, najfinije vune te pletiva dominiraju crna i tonovi plave boje. Posebna se pozornost u ovom salonu posvećuje znalačkoj konstrukciji kroja i ženstvenosti modela. Kolekciju karakterizira ultra moderna dužina svih modela, koja ne prelazi koljena, a kratki kaputi dominiraju kolekcijom.

ETNO BUTIK Mara  – Vesna Milković

Zlatna74_3384
Naziv kolekcije: “Da mi bude miran san, baci na me kaporan…”
Opis kolekcije: Vuneni kaputići u crnoj, crvenoj i bež boji, ukrašeni vezenim ornamentima i inspirirani nošnjama Dalmacije, odnosno pjesmom Arsena Dedića “Dida moj”.

MODNA MANUFAKT. MUSTRE    – Sanja Jakupec

Zlatna74_3429

Kolekcija za ovogodišnju Zlatnu iglu nije ograničena na sezonu, već je nosiva cijele godine, ponajprije zbog odabira materijala. Dominiraju crna, srebrna i bakrena boja. Osnovna karakteristika kolekcije je izdužena forma. Duge haljine A forme i uske hlače, te krojevi koji ističu liniju tijela, siluetu dodatno izdužuju. Kolekcija je nazvana «Od jutra do večeri», a obogaćena je metalnim lancima koji daju dodatnu dinamiku.

MOXL – MUŠKA MODA – Mirjana Biškup

Zlatna74_3498
Svečana mladenačka muška kolekcija kojom dominiraju vedre boje u detaljima te različiti materijali, poput satena, baršuna i fine vune. Poseban je naglasak na konstrukciji kroja. Znalački krojevi te kombinacija sakoa i prsluka dodatno naglašavaju mušku siluetu. Crna, siva i plava upotpunjene su vedrim bojama prsluka.

BLAU LINE – Dina Blau

Zlatna74_3577

Kolekcija predstavlja presjek mogućnosti kombinacija popodnevne i coctail odjeće: od haljina, preko kostima do hlača, ručno pletenih u kombinaciji s vrhunskim tkaninama. Udobnost, ali i sofisticiran modni izričaj dodatno naglašavaju boje. Crna, siva, tamnozelena, plava i tirkizna provlače se kroz ovu kolekciju, kojoj su udobnost i ljepota na prvome mjestu. Vrhunski materijali i izvedba iz salona Blau line.

KRZNO DVORAVIĆ – Gordan Dvoravić

Zlatna74_3644

Crna, siva i ljubičasta dominiraju ovom zanimljivom kolekcijom krznarije Dvoravić. Elementi sportske elegancije, poput kapuljače, zavrnutih rukava ili pojaseva, odlično se uklapaju uz vrhunsko krzno od nerca. Osim modernih modela, tu su i vječni, elegantni i minimalistički, krzneni kaputi.

Obrt za proizvodnju i usluge TOMMA  – Tomislav Jerčić

Zlatna74_3717

Osamdesete godine i razdoblje vladavine punka inspiracija su dizajneru za stvaranje dinamične casual kolekcije. «Slojeviti modeli od prirodnih materijala, među kojima dominira pamuk, namijenjeni su Art Guerilli», ističe dizajner. Čipkane aplikacije  konstanta su svih modela ove kolekcije, koju čini osam ženskih i dva muška modela.

CAHUN ŠEŠIRI – Josipa Szekely Cahun

Zlatna74_3763

Dinamična kolekcija muških šešira uskog oboda i živih boja izrađena od zečje dlake. Šeširi su ukrašeni trakama iste ili potpuno suprotne, kontrastne boje. „Zapeglani“ obod hit je sezone, a ovaj model šešira popularan je i kod muškaraca i kod žena.

MODNA KUĆA SPOSA  – Rikard Pretković

Zlatna74_3778

Kolekcija haljina kojom se predstavlja modna kuća Sposa vrlo je personalizirana. Topli, uvijek atraktivni zlatni tonovi namijenjeni su ženama koje se žele osjećati jedinstveno. Svaki model je ekskluzivan i autentičan. Posebna se pozornost posvećuje odabiru najfinijih materijala, konstrukciji te ručnoj izradi.

MODA STOLNIK  – Krešimir Stolnik

Zlatna74_3854

Kolekciju STOLNIK čine modeli izrađeni prema prepoznatljivoj STOLNIK filozofiji.
Kombinacija je to odjevnih predmeta za aktualnu sezonu (suknje, hlače, jakne, haljine, baloneri i kaputi), upotpunjenih svečanim haljinama, koje su dio stalne ponude Mode STOLNIK. Prevladavaju asimetrični krojevi, dekonstrukcija, drapiranje.
Materijali: tweed pletivo, varijante pamuka (titravi pamuk sa žicom, vezeni pamuk, gužvani voluminozni pamuk s gumiranim printom), vuneni štofovi sa sjajnim printom te krzneni dodaci.
Boje: „mutna“ crno-bijela (tweed), nježne pastelne nijanse bež, ružičaste i svijetloplave te sive i tamnoplave nijanse sa sjajnim (zlatnim i srebrnim) detaljima.

IGOR DOBRANIĆ – PRET-A-PORTER- Igor Dobranić

Zlatna74_3912

Crna i zlatna osnova su ove kolekcije inspirirane Japanom. Svečana kolekcija jednostavnih krojeva obogaćena je zlatnim printom , a modelima strukturu naglašava i kombinacija vune i satena   što je novost u Dobranićevu radu; a sve to daje dodatnu dinamiku ovim bezvremenskim modelima.

SALON MODE BANOVEC    – Silvija i Anera Banovec

Zlatna74_3995

Svečane koktel ženstvene haljine dominiraju kolekcijom. Upotpunjene su kratkim kaputićima od pliša i najfinijih štofova. Smirenu paletu crne, bež i sive boje glamuroznom čine luksuzne aplikacija od kristala, čipke, tila i satena. Krojevi su pomno konstruirani jer haljine ističu najbolje od svake figure.

MUŠKA MODA ŠABIĆ  – Mirza Šabić

Zlatna74_4056

Ova svečana kolekcija muških odijela posebno se ističe. Vrhunske tkanine i izrada modela te konstrukcija kroja konstanta su salona Šabić. Bijela i crna tj. Ne-boje dominiraju, a smeđa karakterizira casual modele .

KRZNO MRŠA  – Mladen Mrša

Zlatna74_4139

Deset modela salona Mrša predstavlja presjek aktualne sezone. Dominiraju svijetli, topli, zlatni tonovi krzna, a kolekcija obuhvaća i mladenačke, iznimno moderne modele s kapuljačom te elegantne krznene kapute za dame.

IGOR GALAŠ – Igor Galaš

Zlatna74_4184

Karakteristično bogato pletivo dominira i ovom pravom zimskom kolekcijom. Ručno pletene haljine; meki, podatni puloveri s veliki ovratnicima; kaputi; udobne, meke jakne te hlače s dekonstrukcjiskim dijelovima oduševit će svakoga. Toplinu i mekoću dodatno ističu boje – crna, maslinasto zelene, bež i boje pijeska.

ELEGANCE MODNI SALON – Silvija Tržec

Zlatna74_4274

Raskošnom kolekcijom od deset unikatnih vjenčanica izrađenih u vlastitom ateljeu ove se godine Silvija Tržec predstavlja na Zlatnoj igli.

Elegantne, minimalističke haljine i glamurozne bajkovite vjenčanice od najfinijih materijala, poput svile, organdija, tafta i američkog satena, obogaćene su kristalima Swarowski te diskretnim blistavim aplikacijama. S posebnom su pozornošću izrađeni ovi vrhunski i jedinstveni modeli.