20 travnja, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Značenje moderne modre – tamno plave boje

Modra boja jedna je od modernijih ovosezonskih boja. U osnovnim kombinacijama mijenja crnu, koja je nešto manje zastupljena u kolekcijama proljeće - ljeto 2020...

Značenje moderne modre – tamno plave boje

Modra boja jedna je od modernijih ovosezonskih boja. U osnovnim kombinacijama mijenja crnu, koja je nešto manje zastupljena u kolekcijama proljeće – ljeto 2020.

Modru vole i muškarci i žene. I dok sve nijanse plave nose prilično sličan simbolizam, neki atributi su jači kod tamno plave. Neke najtamnije nijanse plave boje nose i značenje crne boje, jer joj se približavaju u izgleda, pa tako i značenju.

Najtamnija plava je sigurna boja, obično se smatra korporativnom bojom, jer ulijeva povjerenje, autoritet i stabilnost.

Najtamnije nijanse plave posebno su autoritativne, jer crna u sebi ima značenje autoriteta i konzervativnosti, pa što je boja tamnija to u sebi nosi više značenja crne boje.

Modra spada također u tamno plave iako je malo svjetlija od najtamnije plave boje. U sebi nosi simbolizam važnosti, samopouzdanja, moći i autoriteta, zbog toga je najzastupljenija boja kada se radi o policiji širom svijeta. Modra se također povezuje s inteligencijom, stabilnošću, zajedništvom i konzervatizmom.

Ponoćno plava je također tamna plava boja, ali nešto toplijeg tona. Vrlo slično modroj, ponoćno plava nosi simbolizam moći, važnosti, stabilnosti i konzervatizma.

Indigo boja nešto je svjetlija, te spada u najsvjetlije tamno plave boje, a ima značenje stabilnosti, mirnoće i bogatstva.

Ispod su ideje za nošenje modre boje iz kolekcija za proljeće – ljeto 2016. poznatih svjetskih dizajnera.