19 travnja, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Značenje moderne crne boje na odjeći

Iako crna boja nikada ne izlazi iz mode, posebno u jesenskim...

Značenje moderne crne boje

Iako crna boja nikada ne izlazi iz mode, posebno u jesenskim i zimskim mjesecima, ove sezone je posebno moderna. Crne jakne, hlače, crne čipkaste i plišane haljine vjerojatno su odjevni predmeti koje svaka žena ima u ormaru.

Crna boja se obično smatra tajanstvenom bojom, ona štiti od izvanjskog emotivnog stresa i smiruje. Crnom bojom kreirate barijeru između sebe i vanjskog svijeta, te ona pruža udobnost i ugodu. Obično se crna boja nosi u žalosti i tuzi, jer pruža emotivno utočište, skriva ranjivost, nesigurnost i nedostatak samopouzdanja. Također, osobe koje su u nekoj vrsti unutarnje tranzicije, primjerice u pubertetu, kada prelaze iz faze djetinjstva u odraslu dob, vole crno, jer crna omogućava unutarnju samospoznaju i otkrivanje vlastitog identiteta.

U psihološkom smislu crna boja odaje samopouzdanje. Predstavlja osobu koja ima informacije, a time ima i moć.

Ako želite uspostaviti zbližavanje crna vas može u tome spriječiti. Obično se kaže da prodavač u crnom, mnogo toga proda, ali ne gradi prijateljstva. Crna implicira samokontrolu, disciplinu, neovisnost, odajući dojam autoriteta i moći.

Obično na osobe u crnom gledamo kao na konzervativne i ozbiljne, ili s druge strane, predane svome cilju i stavovima.  Crna je boja je također boja svečanosti, profinjenosti i elegancije, a mala crna haljina gotovo da ima kultni status.

Crna boja može biti i zavodljiva, te potaknuti strast, pa je rublje u crnoj boji vrlo impresivno.

Ako nosite crnu boju doimat ćete se mršavije, ali je nosite i ako želite nešto istaknuti, jer u kombinaciji s crnom druge boje su izraženije.