28 ožujka, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Christian Dior

Christian Dior kolekcija proljeće - ljeto 2011.

Christian Dior jesen –  zima 2011/2012.

[good-old-gallery id="10523"]

Christian Dior (1905-1957)

Poznatog francuskog dizajnera roditelji su pokušavali usmjeriti prema diplomaciji, no njega je zanimala samo umjetnost. Od oca je dobio prve novce s kojima je otvorio malu umjetničku galeriju. No nakon što mu je obitelj doživjela financijski slom, a otac ostao bez posla, zatvorio je galeriju, te počeo raditi kao pomoćni dizajner.

1945 se osamostalio, a podupirao ga je veliki proizvođač pamuka Marcel Boussac. Već 1947 predstavio je svoju prvu kolekciju pod nazivom Corolle i s njom postao slavan i prepoznatljiv. Poznat je po frazi „New Look” za svoju kolekciju koju je dobio od modne urednice Carmel Snow, časopisa Harper’s Bazaar jer je svojom kolekcijom stvorio novi izgled žene.

Bio je majstor silueta i oblika. Vratio je ljepotu, ženstvenost i meke linije u žensku odjeću. Sam je rekao da želi da se žene osjećaju kao cvijeće. Žene su slijepo slijedile sve njegove ideje i svaka njegova slijedeća kolekcija bila je još popularnija.

Naravno, bilo je i protivnika koji su smatrali da je njegova kolekcija ekstravagantna, gubljenje vremena, neprikladna, odnosno grozna.
No kad se britanska princeza Margaret (koja je bila glavni diktator mode u Velikoj Britaniji) oduševila kolekcijom, Dioru više nitko nije stajao na putu. Bio je prihvaćen s jednakim oduševljenjem u Americi kao i u Europi.

Perre Cardin je surađivao s Diorom do 1950., od 1955. Yves St. Laurent je bio Diorov prvi i jedini pomoćni dizajner.
1957. Christian Dior je iznenada umro od srčanog infarkta.

Yves St. Laurent je preuzeo ulogu glavnog dizajnera, a poznat je po uvođenju trpeza u modu. Naslijedio ga je Marc Bohan koji se u Dioru zadržao preko 30 godina.
Zatim je glavni dizajner bio Gianfranco Ferre (1989 – 1997), a nakon njega John Galliano.