29 ožujka, 2024

Moda

Moda za djevojke koje kreiraju modne trendove.

Poslovno odijevanje

U poslovnom svijetu još uvijek bolje prolaze osobe koje se odijevaju prema starim uredskim pravilima.

Poslovno odijevanje

U poslovnom svijetu još uvijek bolje prolaze osobe koje se odijevaju prema starim uredskim pravilima.

Možda zbog toga što dojam o nekome donosimo brzo, ili zbog toga što više povjerenja imamo ako netko izgleda ozbiljnije ili je to samo navika… nije niti bitno. Ne trebate se ukalupiti, ali želite li ostaviti dobar dojam na poslovne partnere morate se pridržavati nekih pravila.

Uredska moda je još uvijek klasična, stroga i definirana. Međutim, to vrijedi samo za određene poslove. Naravno da ćete odijevanje prilagoditi situaciji i poslu. No, nemojte misliti ako je vaš posao isključivo kreativne prirode da se ovo ne odnosi na vas. Možda imate veću slobodu u odijevanju, ali ne preveliku.

Ako ste tek počeli raditi držite se neke sredine, nije dobro izgledati neprofesionalno, ali nemojte niti pretjerivati kako vas ne bi pitali jeste li ste krenuli negdje na sprovod.

Ako znate što vas taj dan očekuje na poslu odijevanje prilagodite tome. Ako ćete radni dan provesti za stolom možete doći ležernije odjeveni, u odjelu od jeansa, nekim dobrim hlačama ili suknji i džemperu. Eventualno, traperice možete kombinirati s košuljom ili sakoom.

Ako imate neki važan sastanak ili primate klijente bolji izbor je odijelo. Uniformiranost i klasičnost daju dojam profesionalnosti, pa čak i autoriteta. U taj outfit možete ubaciti tek po neki detalj koji će odavati osobnost, ali opet ništa pretjerano. Recimo nekakav nakit. I što je sastanak važniji odijelo će u pravilu biti tamnije.

U svakom slučaju držite se uvijek «mirnijih» boja, kao što su bordeaux, crna, smeđa, tamno plava ili tamno siva. Osim njih možete se osloniti i na bijelu, ledeno plavu i crvenu – njih naravno uvijek kombinirajte s nekom neutralnijom. Boja će ovisiti i o godišnjem razdoblju.

Što se tiče obuće, ako je radno okruženje tradicionalnije najbolji izbor su zatvorene cipele, s petom ili ravne. I čizme mogu doći u obzir, ali pazite da se ne ističu previše jer će odavati dojam agresivnosti.

To su osnovne odrednice s kojima ne možete pogriješiti. Dalje sve ovisi o vašem stilu i smislu za odijevanje. Idealno je kombinirati klasično i moderno na svoj način. Ako je odijelo klasičnog kroja, boja i uzorci mogu biti moderniji. Međutim, «otkačen», poseban ili totalno drugačiji stil nije preporučljiv. Umjesto originalno izgledat ćete kao da ste tu zalutali.
I još nešto što nikako ne smijete, a to je izgledati kao da ste se spremili za izlazak ili još gore za plažu.

Odjeća ne smije biti preuska, izazovna, prozirna, golih leđa, suknja ne treba biti prekratka. Ni ljeti nemojte nositi otvorenu odjeću, to jednostavno nije pristojno.

Što se tiče muške mode, situacija je, naravno, jednostavnija. Odijelo ili samo košulja ovisi o poslu i radnom danu. Osobnost ćete izraziti kroz boju košulje te izbor kravate. Tu budite oprezni jer preagresivna kravata ili s čudnim porukama je simpatična, ali nikako nije profesionalna. I obavezno uvijek izaberite cipele, tenisice nisu ni u kom slučaju dobar poslovni odabir.

Izvor:

Poslovno odijevanje [ KARIJERA ]